· 

Waarom je jezelf een coach moet gunnen!

1. Je bereikt je doelen sneller

Stel, je wilt graag meer balans tussen werk en privé of bent op zoek naar een baan die beter bij je past. Een coach kan helpen die doelen te bereiken, weet Miriam Oude Wolbers, bestuurslid bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). ‘Je kunt naar een coach gaan met een concreet probleem, zoals een dreigende burn-out. Maar ook als het meer om een wens gaat, kun je bij een coach terecht,’ zegt ze. ‘Bijvoorbeeld als je graag wat assertiever zou worden. Hoe concreter die wens is, hoe effectiever de coaching zal zijn. Als je weet wat je met het traject wil bereiken, kan een coach de juiste vragen stellen.’

2. Je blinde vlekken worden zichtbaar

Een coachtraject helpt je blinde vlekken zichtbaar te maken door je een spiegel voor te houden. Misschien vind je bijvoorbeeld dat je collega’s zich te passief opstellen en heb je het idee dat het initiatief voornamelijk van jou komt. Een coach kan je dan helpen op jezelf te reflecteren. Want wie weet blijkt het toch genuanceerder te liggen en neem je met je daadkracht anderen de wind uit de zeilen. Zo ontdek je allerlei interessante dingen over je eigen patronen.3. 

3. Je wordt zelfredzamer

Een ‘katalysator voor zelfontplooiing’ wordt coaching wel genoemd. Het brengt je in korte tijd tot nieuwe, diepgaande inzichten die je helpen om je doelen te verwezenlijken – sneller dan wanneer je zonder begeleiding aan de slag gaat. Daarbij heeft de coach niet de rol van adviseur, benadrukt Oude Wolbers. Het uitgangspunt is de eigen kracht van de coachee. ‘Een coach zegt niet wat je moet doen, maar focust op je zelfredzaamheid. Hij of zij laat je kijken naar je eigen gedrag en reikt tools aan voor hoe het anders zou kunnen. Je handelingsrepertoire wordt als het ware uitgebreid. En van daaruit kun je zelf tot nieuwe keuzes komen.’ Om bij het voorbeeld van de passieve collega’s te blijven: je zou wat meer kunnen vragen in plaats van opdrachten te geven. Je collega’s krijgen dan meer ruimte voor eigen initiatief en zullen sneller zelf in actie komen.

4. Je gaat gestructureerd aan de slag

Maar voor dat soort input kun je toch ook met een goede vriend of collega praten? ‘Dat kan,’ zegt Oude Wolbers, ‘maar er is een belangrijk verschil. Een coach denkt met je mee zonder eigen agenda of belang en zal in een gesprek nooit proberen zijn eigen issues op jou te projecteren. Als professional kan een coach je gestructureerd begeleiden en feedback geven waarmee je iets kunt.’ Zelf vindt ze ‘feedforward’ overigens nog nuttiger. Hierbij gaat het om welk gedrag of welke skills de coachee zou kunnen ontwikkelen en is dus gericht op de toekomst in plaats van het verleden.

5. Je investeert in jezelf

Coaching heeft een positief effect op het functioneren en welbevinden van de coachee, blijkt uit de data van de NOBCO Coaching Monitor. De drie basisbehoeften – keuzevrijheid, een gevoel van verbondenheid en het kunnen inzetten van talent – blijken meer vervuld na afloop dan voor de start van een coachtraject.

Investeren in een coach is dus investeren in jezelf. Het haalt je potentieel naar boven en levert zo uiteindelijk veel op, zeker op de lange termijn. Oude Wolbers: ‘Een traject kan kostbaar lijken, maar verdient zichzelf snel terug. Wat je met coaching in feite doet, is jezelf verder verbeteren. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling door het vergroten van zelfkennis en zelfreflectie, samen met iemand die er verstand van heeft. En zo vergroot je ook je veerkracht en weerbaarheid, in de maatschappij, op het werk en privé.’

Ook aan de slag met een coach?

Just do it!!

 

Met humor, liefde & uitdaging, boek je GRATIS intakegesprek!

 

 

 

 

Bron: unsplash Edu Lauton/ Revolt, coachfinder,