· 

Waardig afscheid

Deze hardcore Herman Finkersfan heeft al een hele periode als aanhef’ Waarde’ of ‘Weledele’. Mooi om te zien hoe mensen reageren op zo’n aanhef:

#WELEDELGESTRENGE Ina, moet je niet doen, wat vaag!

Ik vind waardig een mooi woord.

 

Waardig afscheid

Ook omdat ik in weer eens heb ervaren dat waardig afscheid nemen een kunst is binnen organisaties schrijf ik deze letters. Mensen een waardige uitweg bieden, helemaal in deze tijden waarin soms medewerkers tegenvallen. Tja, het zijn nou eenmaal niet allemaal ondernemers. Want dan zaten ze niet in je organisatie. Leiders adviseren hoe je mensen moet ontslaan, het is geen favoriete klus maar wel een noodzakelijk gesprek. 

 

Wat betekent het om iemand een waardige uitweg te bieden? Blijf menselijk en besteed aandacht aan gevoelens. Leidinggevenden moet natuurlijk doordachte zakelijke beslissingen nemen die goed zijn voor het bedrijf: mensen laten afvloeien, ontslaan, een andere taak geven, etc. In elk geval doen wat logisch is om de doelen van het bedrijf te bereiken.

 

Respect

 

En vergeet nooit het menselijke aspect. Houd de persoon die wordt getroffen door jouw beslissing stevig in het vizier. Het gezin, de carrière en het leven van die persoon worden immers beïnvloed.

Wees vriendelijk als je het nieuws vertelt. Duidelijk. Respectvol. Ruimhartig. Kun je ervoor zorgen dat deze man of vrouw zelf op zoek gaat naar een andere baan in plaats van ontslagen te worden? Kun je een ontslagvergoeding geven? Vraag de werknemer hoe hij of zij wil dat zijn collega’s over diens vertrek te horen krijgen en volg dat zo mogelijk op.

 

Waardigheid behouden

 

Kun je zorgen voor een fatsoenlijk afscheid, zodat een werknemer zijn waardigheid behoudt? Ga lastige besluiten en moeilijke gesprekken niet uit de weg. Weet dat we allemaal een hart hebben dat gekwetst kan worden. Grote leiders nemen moeilijke, maar behoedzame beslissingen over personeel. Dat is de kunst: mensen een waardige uitweg bieden. 

 

Wat zijn de ‘blunders’?

 

Je pantseren: veel leidinggevenden stellen zich defensief op als ze iemand ontslaan. Zo’n beslissing drukt ook op je. Ik zie dat mensen dan in hun hoofd zitten en heel rationeel blijven, dat ze alle redenen opsommen waarom de beslissing juist en te rechtvaardigen is. Dat is een vorm van zelfbescherming.

 

Tijd en geld: mensen een waardige uitweg bieden vraagt om meer tijd, geld, gevoel en energie. We moeten gas terugnemen, aandachtiger zijn en een diepgaander gesprek voeren. Dat gebeurt minder vaak dan zou moeten.

 

De zondebok: soms wordt er iemand opgeofferd voor een systeem of een team dat niet functioneert. De leidinggevende zoekt dan (vaak onbewust) iemand om de schuld te geven. Jammer, want het zou beter zijn als deze manager zelf in de spiegel keek om zich af te vragen wat hij of zij zelf zou kunnen doen om de grotere problemen op te lossen.

 

Gebrek aan kwetsbaarheid en moed: het onvermogen met de tegenstelling tussen hoofd en hart om te gaan, en beide tegelijkertijd in te zetten. Leidinggevenden geven aan bang te zijn voor emoties van de ontslagen collega: ‘Ik ben bang dat ze gaat huilen of boos wordt.’ Soms zijn ze ook bang dat ze zelf hun emoties niet de baas blijven: ‘En als ik nou zo nerveus word dat ik mezelf niet meer onder controle heb? ’Waarde

 

Het is een kunst om mensen een waardige uitweg te bieden. Dat is een enorme vaardigheid die je moet ontwikkelen en waarvoor je moet oefenen. Gun de ander een nieuwe toekomst door dit proces netjes te begeleiden. Net zoals de reclame van L’Oréal: 

‘Omdat je het waard bent’

 

Samenvattend

 

Wees je ervan bewust dat je in stressvolle tijden zaken over het hoofd ziet omdat je zelf in een stressvol veld zit. De onvoorspelbaarheid, hectiek en vermoeidheid raken jou ook. Als zaken slecht verlopen, kan de  de organisatie daar nog lang last van kan hebben. Onderschat dat niet. Veel ellende kun je voorkomen. Door regelmatig tijd te nemen om stil te staan bij  goede communicatie, openheid, ondersteuning en begrip.

 

Sparren?

 

Zit je in een lastige periode waarin zaken niet goed lopen en wil je hierover sparren? Zodat je begrijpt wat er speelt en je er iets aan kunt doen? Dat kan. Kijk even naar wat ik je kan bieden