· 

Volg je eigen legende - Paulo Coelho

Column: Josseph Campbell is de bekendste mytholoog van onze tijd en auteur van onder meer het excellente ‘Mythen en bewustzijn: de kracht van de mythologische verbeelding.‘ Hij bedacht de uitdrukking ‘volg je zegening’ waarmee hij een denkbeeld weergaf waarvoor nu de tijd lijkt te zijn aangebroken. In het boek ‘De Alchemist‘ wordt hetzelfde idee gepresenteerd onder de naam ‘eigen legende‘.

 

Ook Alan Cohen, een therapeut die op Hawaï woont, houdt zich bezig met dit thema. Hij vertelt dat als hij tijdens een lezing vraag wie van zijn toehoorders niet tevreden is met zijn baan, 75 procent van hen zijn hand opsteekt.

 

Cohen kwam met een twaalfstappen plan om mensen te helpen hun ‘zegening’ terug te vinden

 

12 stappen plan om je ‘zegening’ terug te vinden

Vertel jezelf de waarheid.

 

Pak een vel papier en trek in het midden een lijn, links van de lijn schrijf je alles wat je heel graag doet. Vervolgens schrijf je rechts alles wat je zonder enthousiasme doet. Doe dat alsof niemand ooit te lezen krijgt wat er staat, pleeg geen zelfcensuur en oordeel niet over wat je opschrijft.

 

Begin geleidelijk, maar begin. 

Bel het reisbureau als je graag op reis wilt, kies iets uit wat binnen je budget past: ga naar de film die je al zo lang wil zien; koop het boek dat je graag wil lezen. Wees gul voor jezelf, en je zult zien dat deze stapjes je meer het gevoel geven dat je leeft.

 

Stop geleidelijk, maar stop. 

Er zijn dingen die je energie volledig opslokken. Moet je echt naar de vergadering van die commissie? Moet je iemand helpen die niet geholpen wil worden? Heeft je baas het recht om ook nog eens te verlangen dat je feestjes bezoekt waar hij komt? Waneer je stop met doen wat je niet interesseert, zal je opvallen dat je aan jezelf hogere eisen stelde dan anderen aan jou.

 

Ontdek je kleine talenten. 

Waarvan zeggen je vrienden dat je er goed in bent? Wat doe je met plezier, ook al is de uitvoering ervan niet per se volmaakt te noemen? Die kleine talenten zijn summiere verwijzingen naar je grote, verborgen talenten.

 

Begin met keuzes maken.

Als iets je plezier schenkt, aarzel dan niet. Als je twijfelt, sluit je ogen, stel je voor dat je besluit A genomen hebt en ga na wat je het allemaal zou brengen. Doet hetzelfde met besluit B . Het besluit dat je meeste verbondenheid met het leven geeft, is het juiste – ook al is het misschien niet het makkelijkste besluit.

 

Baseer je besluiten niet op financieel gewin.

Het geld komt vanzelf als je iets echt met enthousiasme doet. Zowel de vaas gemaakt door een pottenbakker met liefde voor zijn vak, als de vaas gemaakt door iemand met een hekel aan zijn vak, heeft een ziel. Maar de ene vaas vindt heel snel zijn weg naar de klant en andere wordt een winkeldochter.

 

Volg je intuïtie. 

Het interessantste werk is datgene wat je de mogelijkheid geeft om creatief te zijn. Einstein zei: “ik ben niet tot mijn begrip van het heelal gekomen alleen dankzij de wiskunde”. Descartes, de vader van de logica, ontwikkelde zijn methode op basis van een droom die hij had gehad.

 

Wees niet bang om van opvatting te veranderen.

Als je besluit een bepaalde keuze niet te maken en het zit je dwars, maak dan een nieuwe afweging. Ga niet vechten tegen iets waaraan je plezier beleeft.

 

Neem je rust.

Een dag per week niet aan je werk denken geeft je onderbewuste de kans je te helpen. Veel problemen (niet alle) worden opgelost zonder de hulp van de rede.

 

Sta open voor een vrolijker weg. 

Als je teveel moet vechten voor iets en het heeft geen resultaat, wees dan flexibeler en volg de wegen die het leven je laat zien. Dat betekent niet dat je moet afzien van het gevecht, achterover moet gaan leunen of anderen het werk moet laten doen, het betekent dat je moet inzien dat werk dat je met liefde doet je kracht geeft en je niet tot wanhoop drijft.

 

Lees de tekenen

De tekenen zijn persoonlijke taal, verbonden aan je intuïtie. Ze verschijnen op het juiste moment. Zelfs al geven ze de tegenovergestelde aan van wat je in gedachten had, volg je die tekenen. Soms sla je een verkeerde weg in, maar dat is wel de enige manier om die nieuwe taal te leren.

 

Neem risico’s. 

Mensen die de wereld veranderd hebben begonnen hun weg door er geloof in te hebben. Geloof in de kracht van je dromen: God is rechtvaardig en zou je nooit opzadelen met een verlangen dat niet gerealiseerd kan worden.

 

Bron: Happinez