· 

Ondernemen en het geheim van verandering

Ze lijkt op haar eigen kapsel, fel rood met wat lichte tinten blond, een prachtige herfststorm raast om haar hoofd en veroorzaakt krullen om haar gezicht. Het is mijn lieve kapper Simone. Ze wil dit gevecht, het ondernemen niet opgegeven want hier heeft ze keihard voor gewerkt. Salon is net heropent op een andere locatie. Ze komt uit een burn-out is onlangs privé verhuist naar een nieuwe woning. Ze wil gaan gas geven in haar zaak en bruist van de nieuwe ideeën.

Dan dringt Corona zich aan, geen coupe soleil tegen opgewassen, de laatste keer dat ik haar sprak waren mensen wc papier aan het inslaan, een week later ging de zaak dicht.

7 weken in een achtbaan. Hoe lang duurt dit? Wat is de financiële ruimte, wat wil ik opgeven en hoever wil ik er privé ingaan? Huilend staat ze tegenover het team. Zich verbazen over de opmerkingen van medewerkers.

‘Ach, café eigenaren, die hebben met carnaval al zoveel verdiend, die missen de omzet niet. Ondernemers die nu al in zorgen zitten zijn slechte ondernemers.’ Het doet pijn.

‘Hoe kan je je zo uiten, begrijp je het dan niet?’ Ze uit zich niet maar sommige medewerkers vallen haar enorm tegen.

Deuren sluiten, het komt dichtbij. ‘Als we na 21-5 niet open mogen dan ist voorbij.’

Ik zie de storm om haar gezicht naar binnen slaan.

Wat een top wijf, eerlijk en puur.

Vechten voor wat het waard is.

 

Ze gaat met het team in gesprek, open kaart, de cijfers bij de hand en een verzoek tot samenwerking. De schouders eronder.

‘Zo staan we ervoor, ik verwacht 120% inzet, dat vakantie geld aan jullie, daar werk ik nu 60uur per week voor. Ik verwacht dat jullie er staan. Klaar om dit samen te overwinnen. We zouden mee rennen in de mud race dit jaar. Daar waren we voor aan het trainen.

Die is afgelast door Corona maar door dezelfde Corona moeten we nu toch samen door de blubber. Ik kan het niet alleen.’

Het vurig rode haar krijgt een gloed en weet mij als klant te ontroeren terwijl mijn haren gestaag naar beneden dwarrelen, het ritme van de schaar volgen.

 

Deze ondernemer, zoals zovelen, kunnen me raken en ontroeren.

 

Ze heeft haar prijzen niet verhoogt maar is gestopt met haar spaarpunten actie, je kan je punten aan haar schenken. Geen idee of ik saldo heb staan maar het is voor haar.

Ze motiveert haar team om samen door deze modderpoel te banjeren, maakt niet uit hoe maar moedig gaan we deze uitdaging aan.

 

‘Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen.

De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is;

die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak;

die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond…’

 

 

Diepe buiging voor Simone en al die andere ondernemers wens ik MOED & Veerkracht!

 

‘Het geheim van verandering is je energie niet te richten op het bestrijden van het oude, maar het opbouwen van het nieuwe’

-Socrates

 

Bron: Theodoor Roosenvelt speech 

En deze is speciaal voor jou...