· 

Traag werkende gedulspier

Een traag werkende geduldspier kan een uitdaging zijn als je golflessen krijgt. Man wat kom ik dan mezelf tegen in gezucht en gesteun. Zo heeft Wouter als leidinggevende binnen zijn organisatie wat intern gedoe. Alles lijkt goed te gaan, de KPI’s zijn door Corona goed voor zijn organisatie. Maar toch zijn de teamleden wat minder tevreden. Hij blijft zijn ideeën opdringen, als het spannend wordt dan is hij niet thuis of loopt weg. Daarnaast heeft hij lichte oorproblemen, hij gebruikt ze niet om te luisteren naar zijn teamgenoten.

Directie twijfelt over zijn inzet, is dit de man van de toekomst voor de organisatie? We starten het coachtraject en Wouter kijkt tijdens de sessies wat vaker in de spiegel. Hij mag wat meer gaan luisteren naar de mensen in zijn team.

 

Jack Nicklaus, een golf gigant, zei dat tachtig procent van een geslaagde golfslag begint met een goede grip en goede houding ten opzichte van de bal. Met andere woorden, nog voordat je een spier hebt gebruikt kan het succes je bijna niet meer ontgaan.

Dat geldt ook voor luisteren: tachtig procent van hetgeen we van andere mensen te weten kunnen komen, is gebaseerd op hoe goed we luisteren. Met andere woorden, succes of falen is al bepaald voordat we iets doen. De meeste mensen denken dat luisteren een passieve activiteit is. Je hoeft niets te doen. Je zit daar maar en luistert wat naar iemand.

 

Mis.

Goede luisteraars beschouwen luisteren als een uitermate actief proces, elke spier is erbij betrokken, en met name het brein. In principe doen goede luisteraars drie dingen:

Ze denken na voordat ze iets zeggen, ze luisteren respectvol en ze denken over hun antwoorden na door zich eerst af te vragen: ‘Is het de moeite waard?’

 

"Je kunt voorbij de woorden komen!"

Of zoals de prachtige dialoog ontstaat tussen in de film Patch Adams. Hunter "Patch" Adams suïcidaal en begeeft zich naar een psychiatrische instelling. Eenmaal daar aangekomen, vindt hij dat het gebruik van humor, in plaats van arts gecentreerde psychotherapie, beter helpt voor zijn medepatiënten en dat geeft hem met een nieuw doel in het leven.

Een korte dialoog tussen Patch Adams en zijn medepatiënt Arthur Mendelson

 

Arthur Mendelson one of the inmates of asylum does some calculations on a sheet of paper.

He is also in the habit of showing people four fingers and asking them how many fingers they see, to then turn away in disgust when they answer ‘Four’.

PATCH: May I come in?

MENDELSON: If you bend your medial collateral ligaments and place one talus in front of another I don’t see where you’d have a problem. Of course, if there was a news story covering this event, the headline might read “Small Brain Enters Room.”

PATCH: The fingers. What is the answer?

MENDELSON: Oh, you’re another one of those bright young fellows who always know the answer, is that it? Welcome to real life.

He picks up hero’s hand and shows him four fingers.

MENDELSON: How many do you see?

PATCH: There are four fingers, Arthur.

MENDELSON: No, no, look at me.

PATCH: What?

MENDELSON: You are focussing on the problem. If you focus on the problem, you can’t see the solution. Never focus on the problem. Look at me! How many do you see. No, look beyond the fingers. How many do you see?

By gazing through at Arthur beyond the fingers hero sees all fingers double.

PATCH: Eight.

MENDELSON: Eight, eight. Yes, yes. Eight’s a good answer. Yes. See what no one else sees. See what everyone else chooses not to see out of fear conformity or laziness. See the whole world anew each day.

 

Wens je een open blik naar de mensen om je heen. Net wat meer nadenken, luisteren en nadenken voordat je iets gaat vragen.

Is het de moeite waard?

 

En Wouter? Wouter werd wat opstandig, wees met vingers naar anderen, werd boos op de coach;-) Mocht eens nadenken over zijn gedrag en de gevolgen. Werd wat stiller en trok zijn plan.
Het was nog lang onrustig....